ПОЗИЦИЯ на НСПС"Огнеборец" относно трагедията в с.Хитрино

2016-12-12

ПОЗИЦИЯ

НА НСПС „ОГНЕБОРЕЦ”

ОТНОСНО ТРАГИЧНИЯ ИНЦИДЕНТ В С. ХИТРИНО

 

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ изразява искрените си съболезнования и съпричастност към близките на загиналите и пострадалите при тежкия железопътен инцидент в с. Хитрино, обл. Шумен.

Въпреки трагедията за всички засегнати от инцидента, ние не можем да позволим в обществото да се насажда омраза към нашата професия, като се тиражира невярна информация, относно действията на пожарникарите и спасителите при ликвидиране на произшествието.

Ние като служители, упражняващи тази трудна и отговорна професия, сблъскващи се ежедневно с трагедиите на хората,  сме на ясно, че при загуба на близък човек, хората се намират в различно от нормалното психологично състояние и често нямат реална преценка за времето. Разбираме тяхната мъка и отчаянието им в момента на инцидента, когато се чувстват безпомощни да помогнат на затрупани в сградата свои близки. Това води до несправедливи обвинения, без да имат достатъчно обективна и професионална оценка на действията на спасителните екипи.

Считаме, че всеки преди да хвърля каквито и да е обвинения, трябва да има  предвид следните факти:

-- Времето на възникване на инцидента, не е същото с времето за получаване на сигнала в службите за спешно реагиране. Доколкото стана известно инцидента е възникнал в 05:37ч., а първият сигнал в Оперативния център на Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението в град Шумене получен в 05:42ч. и първите автомобили, заминават за произшествието в 05:43 ч.

-- Времето за пристигане от гр. Шумен до с. Хитрино, което е на 20 км не може да бъде по-малко от 20 мин., като се има предвид зимната обстановка и това, че все пак пожарните автомобили са тежки машини. Няма начин веднага, след момента на взрива, на място да има екипи.

-- Известно е, че инцидента е засегнал десетки сгради на обширна площ. Пристигането на първите екипи е станало в рамките на 16-17 минути, което е нормалнопредвид разстоянието, но това не означава, че следващите екипи идващи от други още по-отдалечени градове, ще пристигнат по същото време, имайки предвид, че пристигат от съседни области. Реално екипи на мястото на произшествието са пристигали в рамките на 30-40 и дори повече минути след получаването на сигнала. Всеки може да прецени, че в напрегната обстановка, при загуба на близък, затрупан под развалините, никой не си гледа часовника и за всеки намиращ се на мястото на инцидента, времето „минава много по-бавно“ от нормалното. При такава ситуация минутата е все едно час.

Първите два пожарни автомобила, пристигайки на местопроизшествието, нямат физическа възможност да помогнат едновременно на всички в десетките засегнати сгради. Основната им задача епреценка на обстановката и вземане на правилни решения за недопускане следващи експлозии на другите цистерни. Това може да е повлияло върху оценката от страна на някои граждани, че пожарникарите са отказали да издирват затрупани хора. Какво би се случило, ако те започнат веднага спасителни действия и в последващ момент започнат да избухват останалите цистерни!?! Тогава в какво щяхме да ги обвиняваме!?!

--Водата в пожарните автомобили е в ограничено количество, а в началният момент е необходимо да се подава с максимален дебит, което води до свършването ѝ в рамките на 3-4-5 минути и след това трябва да се заредят на възможно най – близкият водоизточник. Твърдението за пожарни автомобили без вода е абсурдно!

--Твърдението, че „половината пожарникари“ са били пияни, и са се отнасяли грубо към гражданитеще го оставим без коментар. Твърде обидно е за да бъде коментирано.

Във връзка с гореизложеното и имайки  предвид тиражирането на тежки обвинения към пожарникарите и спасителите, се обръщаме с молба всеки да се замисли, как и кой загаси огнищата на пожара, кой обезопаси и все още продължава да обезопасява цистерните и кой си рискува живота за да не се допусне още по-голяма трагедия, като бе предотвратено  взривяването на останалите цистерни,  кой извади  изпод руините дванадесет пострадали човека и организира транспортирането им до лечебните заведения.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ винаги е защитавал и ще защитава от неверни твърдения и обидни нападки всички служители отдали се на тази благородна професия. Искаме да поздравим участвалите в спасителната акция колеги от ГДПБЗН - МВР, също така и екипите на полицията, спешната помощ, БЧК и всички останали служби и граждани, отзовали се в помощ на хората пострадали при инцидента.

 

                                                                               Управителен съвет на НСПС „Огнеборец”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Как да стана член на НСПС "Огнеборец"

Член на синдиката може да бъде всеки пълнолетен български гражданин, служител на Министерство на вътрешните работи без полицейски правомощия, който приема програмните документи и устава и в синдикалната си дейност се ръководи от тях, членува в една от основните синдикални организации и редовно плаща членски внос.


Прочети повече...

 

 

Нашите партньори

  

 


 

Нормативна база

Закони:

Закон за министерството но вътрешните работи

Закон за държавния служител

Закон за здравословни и безопасни условия на труд

Закон за инспектиране на труда

Закон за здравното осигуряване

Закон за държавния бюджет на Р.България за 2017г.

Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017г.

 

Правилници:

Правилник за устройството и дейността на МВР

Кодекси:

Кодекс на труда

Кодекс за социално осигуряване

Наредби: